Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti bolognese

przepis:

1 (40 dag) puszka pomidorów pelati

20 dag mielonej wieprzowiny

łyżka posiekanych listków bazylii

1 łodyga selera naciowego

marchewka

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

oliwa

bulion  lub białe wytrawne wino do podlania

30 dag makaronu

Marchewkę  obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Z selera usunąć włókna i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, dusić aż się zeszkli. Dodać mięso i smażyć  mieszając.

Do mięsa wrzucić marchewkę, seler i posiekaną bazylię, podlać bulionem lub winem i dusić przez 5 min. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu.

Doprawić solą, pieprzem.

Makaron ugotować.

Sos wymieszać z ugotowanym makaronem spaghetti i posypać tartym parmezanem.