Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Marchewkowe curry z ciecierzycą

przepis:


300 g marchwi
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml mleka kokosowego
200 ml wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju

1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka kozieradki
sól  do  smaku

Marchew obrać, opłukać, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnuszku rozgrzać olej, dodać marchew.
Kiedy marchew się zrumieni dodać cebulę i smażyć ją aż się zeszkli.
Do marchwi dodać wymieszane przyprawy (oprócz kozieradki), zmiażdżone ząbki czosnku i wodę lub bulion.
Kiedy marchew zmięknie dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy, wodę i mleko kokosowe.
Gotować przez 20 minut, a pod koniec dodać kozieradkę.
Podawać z ryżem.