Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
przepis:
1 mały bakłażan200 g pieczarek portobello
0,5 szklanku czarnej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżeczka utartego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml mleka kokosowego
200 ml wody lub bulionu warzywnego
sól, chili, pieprz
2 łyżki oleju
posiekana natka pietruszki
Soczwicę ugotować w wodzie do miękkości. Sól dodać pod koniec gotowania soczewicy.
Pieczarki opłukać, pokroić na ćwiartki.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki także pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić drobno.
W garnku rozgrzać olej przesmażyć na nim bakłażan.
Na patelni także rozgrzać olej przesmażyć na nim pieczarki. Kiedy pieczarki odparują sok dodać cebulę, czosnek, pieprz i sól. Chwilę jeszcze smażyć mieszając.
Pieczarki, soczewicę i ziemniaki dodać do bakłażana, podlać wodą lub bulionem warzywnym. Posolić, dodać curry, kurkumę i imbir.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Zagotować, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.