Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kluseczki z białego sera i szpinaku

przepis:

250 g białego sera

150 g mrożonego szpinaku

1 ugotowany ziemniak

3 czubate łyżki mąki

1 jajko

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu

2 łyżki masła

Szpinak rozmrozić,  zagotować aby odparować nadmiar wody.

Ser rozgnieść dokładnie razem z ziemniakiem i  ostudzonym szpinakiem.

Do masy dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i utartą gałkę muszkatołową.

W garnku zagotować wodę z  dodatkiem soli.

Na wrzątek kłaść łyżką kluski i gotować  5 min.

Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową z wody, na talerzu polać je zrumienionym masłem i posypać tartym serem.