Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi ze śliwkami i serem

przepis:

ok . 200 g serka typu włoskiego Pilos
10 sliwek węgierek
cukier waniliowy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
jogurt

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".


Farsz:

Ze śliwek usunąć pestki.
Śliwki pokroić na małe kawałki.
W garnuszku roztopić miód dodać śliwki i chwilę je smażyć.
Serek utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Na koniec do serka dodać śliwki.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.

Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Na talerzu gotowe pierogi polać jogurtem , posypać urażonymi płatkami migdałowymi i cukrem.