Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan Bourguignon

przepis:

250 g brązowych pieczarek
1 średni bakłażan
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
2 listki laurowe
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
olej do smażenia

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w kostkę.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Marchew pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pieczarki. Grzyby przełożyć do większego garnka.
Na patelnię dolać olej i po kolei smażyć na nim cebulę, bakłażan i marchew.
Usmażone warzywa przęłożyć do pieczarek, dodać wodę lub bulion, zmiażdżone ząbki czosnku, tymianek, listki laurowe, paprykę, sól i pieprz.
Gotować ok. 15 min, a następnie dodać przecier pomidorowy i wino.
Gotować ok. 30 min, aż sos zgęstnieje, a wino odparuje.