Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bliny z mąki gryczanej i pszennej bez mleka i jajek

przepis:

 2 łyżki oleju

1/2 l wody

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki gryczanej

Wieczorem mąkę gryczaną i 1/2 szklanki pszennej wymieszać  w garnuszku z drożdżami i 1/2 szklanki wody.  Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję  trochę gęstsze niż naleśnikowe.

Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia  do ciasta dodać 1 szklankę ciepłej wody  i pozostałą część mąki, sól, cukier. Wymieszać, przykryć i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia.

Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Na pół godziny przed pieczeniem  do ciasta dodać 1/2 szklanki prawie wrzącej wody, a przed samym pieczeniem dolać olej.

Bliny smażyć na oleju.