Łosoś w marynacie z musztardy klonowej ze śliwkami
przepis:
2 kawałki łososiasól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka musztardy klonowej
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
6 śliwek węgierek
rozmaryn
olej do smażenia
Z kawałków łososia zdjąć skórę.
Opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytyny, posypać solą i pieprzem.
Musztardę, krem balsamiczny i olej dokładnie wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Kawałki ryby posmarować z obu stron marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Śliwki opłukać, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej śliwki, posypać je rozmarynem i smażyć.
Śliwki odsunąć na bok patelni, kawałki łososia ułożyć na patelni i smażyć po 3-4 minuty z obu stron.