Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś w marynacie z musztardy klonowej ze śliwkami

przepis:

2 kawałki łososia
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka musztardy klonowej
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
6 śliwek węgierek
rozmaryn
olej do smażenia

Z  kawałków łososia zdjąć skórę.
Opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytyny, posypać solą i pieprzem.
Musztardę, krem balsamiczny i olej dokładnie wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Kawałki ryby posmarować z obu stron marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Śliwki opłukać, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej śliwki, posypać je rozmarynem i smażyć.
Śliwki odsunąć na bok patelni,  kawałki łososia ułożyć na patelni i smażyć  po 3-4 minuty z obu stron.