Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szparagi w sosie szpinakowo-serowym

przepis:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w  osolonej wodzie  z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.

Szpinak  umyć, pourywać ogonki, obgotować w osolonej wodzie.  Przelać zimną wodą, osączyć, posiekać.

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę , zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wywaru ze szparagów,  dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur.

Do sosu dodać szpinak, dosolić, dodać pieprz i poddusić  aż sos stanie się gęsty.

Szparagi wyłożyć na talerz  i polać gorącym sosem.