Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Placuszki z brokułów i fety

przepis:

kilka różyczek brokułów (ok. 250 g)
1 jajko
100 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
100 g fety
szczypta soli
pieprz
1 łyżeczka tandoori masala
1 ząbek czosnku
1 mała łyżeczka suchych drożdży
olej do smażenia

Różyczki brokułu ugotować w osolonej wodzie  i ostudzić, a następnie pokroić.
Do brokułów dodać jajko, mleko, makę, szczyoptę soli, pieprz , zmiażdżony ząbek czosnku i drożdże.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Placuszki piec na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podawać  z sosem jogurtowo-ogórkowym.

Sos:
200 ml jogurtu
1 mały ogórek gruntowy
kilka listków mięty
pieprz

Ogórek utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jogurt wymieszać z posiekaną miętą, ogórkiem i pieprzem.