Placuszki z brokułów i fety
przepis:
kilka różyczek brokułów (ok. 250 g)1 jajko
100 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
100 g fety
szczypta soli
pieprz
1 łyżeczka tandoori masala
1 ząbek czosnku
1 mała łyżeczka suchych drożdży
olej do smażenia
Różyczki brokułu ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, a następnie pokroić.
Do brokułów dodać jajko, mleko, makę, szczyoptę soli, pieprz , zmiażdżony ząbek czosnku i drożdże.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Placuszki piec na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podawać z sosem jogurtowo-ogórkowym.
Sos:
200 ml jogurtu
1 mały ogórek gruntowy
kilka listków mięty
pieprz
Ogórek utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jogurt wymieszać z posiekaną miętą, ogórkiem i pieprzem.