Tarta z musztardą klonową, figami, camembertem i orzechami włoskimi
przepis:
125 g mąki pszennej125 g białego chudego sera
75 g masła
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli
1-2 figi
60 g sera camembert
2 łyżki musztardy klonowej "Rob's Good Food"
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
rozmaryn, tymianek
gruba sól
Mąkę przesiekać z masłem i serem.
Dodać sól i zółtko i zarobić szybko ciasto.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia tart i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.
Figi pokroić w cienkie plasterki.
Musztardę wymieszać ze śmietaną.
Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować musztardą, ułożyć na nim plasterki fig i kawałki pokrojonego camemberta.
Posypać posiekanymi orzechami, tymiankiem, rozmarynem i gruboziarnistą solą.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15 min.