Naleśniki z kurkami i dorszem
przepis:
6 naleśników200 g świeżych kurek
biała część pora
300 g polędwicy z dorsza
1 cebula
sól, pieprz
0,5 łyżeczki tymianku
sok z cytryny
olej
100 ml śmietany 18%
Sos do naleśników:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
150 ml zimnego mleka
sól, pieprz
0,5 łyżeczki tymianku
W garnuszku roztopić masło i przesmażyć na nim mąkę.
Dodać mleko, dobrze rozmieszać, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować aż sos zgęstnieje.
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por pokroić w krążki.
Kurki opłukać, większe pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie dodać grzyby i smażyć je 5-10 min.
Do grzybów dodać sól, pieprz, tymianek, śmietanę, por i kawałki ryby. Gotować ok. 10 min.
Rybę ostudzić, rozdrobnić widelcem.
Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć je w chusteczki, obsmażyć z obu stron.
Na talerzu polać je tymiankowym sosem.