Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z kurkami i dorszem

przepis:

6 naleśników
200 g świeżych kurek
biała część pora
300 g polędwicy z dorsza
1 cebula
sól, pieprz
0,5 łyżeczki tymianku
sok z cytryny
olej
100 ml śmietany 18%

Sos do naleśników:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
150 ml zimnego mleka
sól, pieprz
0,5 łyżeczki tymianku

W garnuszku roztopić masło i przesmażyć na nim mąkę.
Dodać mleko, dobrze rozmieszać, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować aż sos zgęstnieje.


Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por pokroić w krążki.
Kurki opłukać, większe pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie dodać grzyby i smażyć je 5-10 min.
Do grzybów dodać sól, pieprz, tymianek, śmietanę, por i kawałki ryby. Gotować ok. 10 min.
Rybę ostudzić, rozdrobnić widelcem.

Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć je w chusteczki, obsmażyć z obu stron.
Na talerzu polać je tymiankowym sosem.