Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z filo z brokułami i fetą

przepis:

kilka różyczek brokułu

100 g sera feta

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

3  arkusze ciasta filo

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Po ostudzeniu brokuły pokroić, wymieszać z pokruszoną fetą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i pieprz.

Masło roztopić.

Tortownicę posmarować roztopionym masłem, ułożyć arkusz ciasta (tak aby brzegi zwisały poza tortownicę) i także go posmarować masłem.

Następnie ułożyć drugi arkusz ciasta i  posmarować go masłem.

Na ciasto wyłożyć połowę  brokułów, przykryć je kolejnym płatem ciasta. Posmarować go roztopionym masłem i wyłożyć pozostały farsz.

Farsz przykryć płatami ciasta zwisającymi poza tortownicę. Posmarować je także masłem.

Tartę piec  30-40 min  w  piekarniku nagrzanym do temp. 180 C.