Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kopytka ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem

przepis:

250 g ziemniaków
100 g białego sera
150 g zielonego mrożonego groszku
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniacznej
2-4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanych listków miety
sól

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml  śmietanki 18 %
sól, pieprz
1 łyżka posiekanych listków mięty
ser grana padano

Groszek ugotować w wodzie z dodakiem soli. Odcedzić.

W garnuszku roztopić masło. Przesmażyć na nim mąkę, dodać śmietankę.
Chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać sól, posiekaną miętę i groszek.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
Po odcedzeniu wody gorące ziemniaki podusić, lub przecisnąć przez praskę.
Kiedy ziemniaki ostygną dodać do nich poduszony ser, jajko, mąkę, miętę i sól.
Wszystko dobrze wyrobić, tak aby składniki się połączyły.
Z ciasta uformować wałeczki grubości palca i kroić je na kawałki.
Kopytka wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę. Lekko zamieszać, przykryć pokrywką.
Kiedy kluski wypłyną wyłowić je łyżką cedzakową.
Po ułożeniu na talerz kluski polać sosem z groszkiem i posypać płatkami sera grana padano.