Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gryczano-ziemniaczany chlebek

przepis:

 .

20 dag mąki gryczanej

20 dag ziemniaków

ok. 250 ml cieplej wody

3 dag  świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżeczki soli

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka czarnuszki

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i udusić na pure.

Drożdże rozrobić  z cukrem i 1 łyżką mąki w 1/2 szklanki cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż zaczyn wyrośnie.

W misce wymieszać mąkę, sól, siemię lniane i masę ziemniaczaną, dodać zaczyn, resztę wody. Dobrze wyrobić , na koniec dodając olej.

Ciasto wyłożyć  do foremki , posypać czarnuszką i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 min.