Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jesienny Eintopf z czarną soczewicą

przepis:

 .

1 pierś z kurczaka

2 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

3 łodygi selera naciowego

biała część pora

0,5 szklanki czarnej soczewicy

sól, pieprz, liść laurowy

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

Pierś z kurczaka, opłukać , osuszyć, pokroić  na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki, pietruszkę, marchew obrać i pokroić w kostkę, a seler  i por w plasterki.

Soczewicę opłukać.

W rondelku zagotować 0,5 l wody, dodać mięso, warzywa i  soczewicę. Gotować do miękkości ok. 30 min. Pod koniec do zupy dodać liść laurowy, zmiażdżony ząbek czosnku,doprawić solą i pieprzem