Jesienny Eintopf z czarną soczewicą
przepis:
.
1 pierś z kurczaka
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
biała część pora
0,5 szklanki czarnej soczewicy
sól, pieprz, liść laurowy
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Pierś z kurczaka, opłukać , osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki, pietruszkę, marchew obrać i pokroić w kostkę, a seler i por w plasterki.
Soczewicę opłukać.
W rondelku zagotować 0,5 l wody, dodać mięso, warzywa i soczewicę. Gotować do miękkości ok. 30 min. Pod koniec do zupy dodać liść laurowy, zmiażdżony ząbek czosnku,doprawić solą i pieprzem