Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szpinakowe racuszki z wiśniami

przepis:

1 szklanka wiśni
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśnie wydrylować.
W garnuszku zagotować pół szklanki wody z cukrem. Dodać wiśnie, ponownie zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej wodzie i dolać mieszając do gotujących się wiśni.
Gotować aż kompot sie zagęści.


1 jajko,
1 szklanka mleka,
1 szklanki mąki pszennej,
30 g masła,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża garść liści szpinaku

Masło roztopić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Szpinak rozdrobnić blenderem w mleku.
Jajko roztrzepać w mleku, dodać masło, a następnie domieszać mąkę.
Racuszki piec na suchej patelni teflonowej.
Gotowe placuszki polać wiśniami i jogurtem.