Szpinakowe racuszki z wiśniami
przepis:
1 szklanka wiśni1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie wydrylować.
W garnuszku zagotować pół szklanki wody z cukrem. Dodać wiśnie, ponownie zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej wodzie i dolać mieszając do gotujących się wiśni.
Gotować aż kompot sie zagęści.
1 jajko,
1 szklanka mleka,
1 szklanki mąki pszennej,
30 g masła,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża garść liści szpinaku
Masło roztopić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Szpinak rozdrobnić blenderem w mleku.
Jajko roztrzepać w mleku, dodać masło, szpinak, a następnie domieszać mąkę.
Racuszki piec na suchej patelni teflonowej.
Gotowe placuszki polać wiśniami i jogurtem.