Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piersi z kurczaka w sosie z oliwek

przepis:

60 dag piersi z kurczaka olej do smażenia 2 łyżki  drobno pokrojonych oliwek 3 łyżki startego sera  edamskiego 1 łyżka mąki pszennej 20 dag śmietany18 % sól, pieprz Mięso umyć, pokroić na  8 kawałków, posolić, popieprzyć, usmażyć  z obu stron. Oliwki wrzucić na tłuszcz pozostały od mięsa, oprószyć mąką i zrumienić, następnie polać śmietaną, posolić, popieprzyć. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Garnek z sosem zdjąć z ognia, wsypać  utarty ser i wymieszać. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiekać 15 min. pod przykryciem w temp. 200º C. Podawać z ryżem.