Krem z zielonej soczewicy i szpinaku
przepis:
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy2 ziemiaki
100 g młodego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka cząbru
bułka
śmietana 30%
750 ml wody
Bułkę pokroić i podsmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki obrać, pokroic w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać ziemniaki i soczewicę.
Chwilę podsmażać, a potem dodać wodę, sól, pieprz i gotować aż ziemniaki staną się miękkie.
Pod koniec do zupy dodać szpinak i cząber.
Zupę zblendować.
W razie potrzeby, aby pozbyć się łusek od soczewicy zupę przetrzeć przez sitko.
Do zupy na talerzu dodać śmietanę i grzanki.