Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem z zielonej soczewicy i szpinaku

przepis:

2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
2 ziemiaki
100 g młodego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka cząbru
bułka
śmietana 30%
750 ml wody

Bułkę pokroić   i podsmażyć na suchej patelni.

Ziemniaki obrać, pokroic w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku  rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać ziemniaki i soczewicę.
Chwilę podsmażać, a potem dodać wodę, sól, pieprz i gotować aż ziemniaki staną się miękkie.
Pod koniec do zupy dodać szpinak i cząber.
Zupę zblendować.
W razie potrzeby, aby pozbyć się łusek od soczewicy zupę przetrzeć przez sitko.
Do zupy na talerzu dodać  śmietanę i grzanki.