Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z masą z czarnych porzeczek i mascarpone

przepis:

Ciasto:

2 jajka

300 g  mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

100 g  cukru pudru


Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać w misce.

Dodać zimne masło, a następnie jajka. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.



Masa serowa:

400 g sera

3 jajka

100 ml oleju

100 g cukru pudru

cukier waniliowy

skórka otarta z jednej cytryny

2 łyżki soku z cytryny

1 budyń waniliowy

1 łyżka kaszki mannej



Jajka, cukier, cukier waniliowy dobrze ubić mikserem, tak aby powstała puszysta masa.

Do masy dodawać po 1 łyżce ser. Na koniec dodać budyń, kaszkę i olej.

Masę dobrze wymieszać.

Foremke z kruchym ciastem wstawić  do piekarnika nagrzanego to temp 200 C i piec przez 15 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 C.

Masę serową wylać na na kruchy spód. Sernik piec dalej  około godziny.

Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Masa porzeczkowa:

250 g mascarpone

100 ml śmietany 30%

250 ml zmiksowanych czarnych porzeczek (mrożonych)

cukier waniliowy

3-5 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

50 ml wody


Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

1/4 przecieru z porzeczek wymieszać z 2 łyżkami  cukru i żelatyną.

Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego.

Serek mascarpone wymieszać  z przecierem z czarnych porzeczek i resztą cukru.

Na koniec masę porzeczkową wymieszać z ubitą śmietaną.

Masę porzeczkową wyłożyć na ostudzony sernik, a   na nią  galaretkę porzeczkową.