Sernik z masą z czarnych porzeczek i mascarpone
przepis:
Ciasto:2 jajka
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru pudru
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać w misce.
Dodać zimne masło, a następnie jajka. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Masa serowa:
400 g sera
3 jajka
100 ml oleju
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
1 łyżka kaszki mannej
Jajka, cukier, cukier waniliowy dobrze ubić mikserem, tak aby powstała puszysta masa.
Do masy dodawać po 1 łyżce ser. Na koniec dodać budyń, kaszkę i olej.
Masę dobrze wymieszać.
Foremke z kruchym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego to temp 200 C i piec przez 15 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 C.
Masę serową wylać na na kruchy spód. Sernik piec dalej około godziny.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa porzeczkowa:
250 g mascarpone
100 ml śmietany 30%
250 ml zmiksowanych czarnych porzeczek (mrożonych)
cukier waniliowy
3-5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
1/4 przecieru z porzeczek wymieszać z 2 łyżkami cukru i żelatyną.
Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego.
Serek mascarpone wymieszać z przecierem z czarnych porzeczek i resztą cukru.
Na koniec masę porzeczkową wymieszać z ubitą śmietaną.
Masę porzeczkową wyłożyć na ostudzony sernik, a na nią galaretkę porzeczkową.