Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cynamonowe naleśniki z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym

przepis:

Dżem:

500 g śliwek węgierek

250 g dyni

250 g jabłek

300 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

100 g skórki pomarańczowej  usmażonej w cukrze

 

Śliwki wypestkować i pokroić.

Jabłka i dynię obrać,  pokroić w kostkę.

Owoce zasypać cukrem, odstawić na 12 godzin aby puściły sok.

Następnie dodać do nich skórkę  pomarańczową, cynamon i smażyć aż masa zgęstnieje.

 

 

Naleśniki:

1 jajko

0,5 szklanki mleka

3 łyżki maślanki

5  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

masło klarowane do smażenia naleśników

 

Jajko ubić z mlekiem i maślanką.

Do masy jajecznej dodać mąkę, cynamon, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 cienkich naleśników.

 

Na naleśniki nałożyć dżem, złożyć je w chusteczkę, ułożyć na talerzu i  ozdobić śmietaną ubitą z wanilią i cukrem.