Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kurczaka z ananasem

przepis:

piersi z kurczaka

por

mąka ziemniaczana

imbir

wegeta

kurkuma

puszka  ananasów (pokrojonych)

pieprz (biały)

sól

cytryna

tymianek

Piersi kurczaka  pokroić w kostkę, zalać zaprawą (łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka wegety, zimna woda), wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki.

Następnie mięso obsmażyć na gorącym oleju. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać ananasy z zalewą, szczyptę kurkumy.

Na pozostałym tłuszczu obsmażyć  por (biała część,  pokrojona w piórka) , przełożyć do mięsa,wymieszać i dusić na słabym ogniu ok. 10 min.

Dodać do smaku, sok z cytryny, pieprz, sól i  szczyptę tymianku. Dolać wodę tak aby mięso było przykryte sosem, po zagotowaniu zaciągnąć mąką ziemniaczaną.