Pierś z kurczaka z ananasem
przepis:
piersi z kurczaka
por
mąka ziemniaczana
imbir
wegeta
kurkuma
puszka ananasów (pokrojonych)
pieprz (biały)
sól
cytryna
tymianek
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, zalać zaprawą (łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka wegety, zimna woda), wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki.
Następnie mięso obsmażyć na gorącym oleju. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać ananasy z zalewą, szczyptę kurkumy.
Na pozostałym tłuszczu obsmażyć por (biała część, pokrojona w piórka) , przełożyć do mięsa,wymieszać i dusić na słabym ogniu ok. 10 min.
Dodać do smaku, sok z cytryny, pieprz, sól i szczyptę tymianku. Dolać wodę tak aby mięso było przykryte sosem, po zagotowaniu zaciągnąć mąką ziemniaczaną.