Mus z plantana i maślanki
przepis:
1 zielony plantan1-2 łyżki miodu
1 łyżka masła
150 ml maślanki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
100 ml smietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
listki bazylii do ozdobienia deseru
Plantan obrać, pokroić.
Na patelni rozpuścić masło i miód.
Kawałki plantana przesmażyć na maśle i miodzie. Dodać cynamon i sok z cytryny.
Kiedy plantan bedzie miękki odstawić go do ostygniecia, a następnie zblendować z maślanką.
Mus wstawić do lodówki na pół godziny.
Mus podzielić na 3-4 porcje.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.
Na każdą porcję musu wyłożyć ubitą śmietanę, pokruszone orzechy i konfiturę. Udekorować listkami bazylii.