Flammekueche
przepis:
Oczywiście nie jest to przepis na oryginalne alzackie Flammekueche, a raczej wariacja na jego temat :D
Mniej tucząca wariacja, bo bez dodatku tłustej śmietany.
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy
ok. 1 szklanki mleka
tymianek świeży i suszony
2 cebule
2-3 plastry wędzonego surowego boczku
starty parmezan
Na oleju przesmażyć boczek pokrojony w małą kostkę. Na pozostalym tłuszczu przesmażyć (zeszklić) cebulę pokrojoną w piórka.
Zarobić ciasto drożdżowe.
Mleko podgrzać.
Do pół szklanki mleka dodać cukier i drożdże.
Kiedy drożdże urosną dodać je do mąki, następnie dodać rozbełtane jajko, sól, mleko i oliwę. Wyrobić dobrze ciasto.
Na okrągłą foremkę-tortownicę użyłam 1/3 ciasta.
Ciasto równomiernie rozciągnąć na blaszce, a na jego wierzchu położyć cebulę, boczek i tarty ser. Posypać solą i tymiankiem.
Odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w gorącym piekarniku ok. 20 min.
.