Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Flammekueche

przepis:

Oczywiście nie jest to  przepis na oryginalne  alzackie Flammekueche, a raczej wariacja na jego temat :D

Mniej tucząca wariacja, bo  bez dodatku tłustej śmietany.

0,5 kg mąki

5 dag drożdży

0,5 łyżeczki cukru

1 jajko

sól

2 łyżki oliwy

ok. 1 szklanki  mleka

tymianek świeży i suszony

2 cebule

2-3 plastry wędzonego surowego boczku

starty parmezan

Na oleju przesmażyć boczek pokrojony w małą kostkę. Na pozostalym tłuszczu przesmażyć (zeszklić)  cebulę pokrojoną w piórka.

Zarobić ciasto drożdżowe.

Mleko podgrzać.

Do pół szklanki mleka dodać cukier i drożdże.

Kiedy drożdże urosną dodać je do  mąki, następnie dodać rozbełtane jajko, sól,  mleko i oliwę. Wyrobić  dobrze ciasto.

Na okrągłą foremkę-tortownicę użyłam 1/3 ciasta.

Ciasto równomiernie rozciągnąć  na blaszce, a na jego wierzchu  położyć cebulę, boczek i tarty ser. Posypać solą i tymiankiem.

Odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w gorącym piekarniku ok. 20 min.

 .