Czerwony ryż z brokułem
przepis:
100 g czerwonego ryżu1/2 brokułu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
sol, pieprz
Ryż zalać zimną wodą (w proporcji 1:3) i odstawić na 15 min.
Ryż zagotować w wodzie, w której się moczył. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem około 25 min.
Ugotowany ryż odcedzić.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować ale dente w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Brokuł po ostudzeniu pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać ryż z brokułem i posiekaną pietruszkę.
Wszystko chwilę razem przezmażyć, dodać sól i pieprz do smaku.