Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pasta z bakłażana, bazylii i suszonych pomidorów

przepis:

1 bakłażan

1 ząbek czosnku

3 gałązki bazylii

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

4 suszone pomidory w oliwie

Bakłażan przekroić wzdłuż, ponacinać  lub ponakłuwać   miąższ, skropić  oliwą i wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C na ok. 30 min.

Kiedy bakłażan będzie już upieczony łyżką oddzielić  miąższ od skórki, a następnie dokładnie go zmiksować z gałązkami bazylii i czosnkiem.

Do masy dodać sól, pieprz i posiekane pomidory.