Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Minestrone z mograbieh

przepis:

2 marchewki (160 g)
seler korzeniowy (80 g)
gałązka selera naciowego
3 ziemniaki (250 g)
200 g mrożonej fasoli szparagowej
200 g białej fasoli z puszki
biała część pora (80 g)
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
750 ml wody
utarty ser grana padano
50 g  mograbieh (perłowy kuskus)

Marchew, seler i ziemniaki obrać  i pokroić w kostkę.
Por pokroić w krążki.
Seler naciowy także pokroić.
1 ząbek czosnku drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na nim czosnek, dodać marchew, ziemniaki, seler i por.
Warzywa przesmażyć na oleju przez 5 min., a następnie dolać wodę, dodać sól i gotować aż warzywa będą prawie miękkie.
Do warzyw dodać fasolkę szparagową i fasolę z puszki, przecier pomidorowy, tymianek, i pozostały ząbek czosnku roztarty z solą.
Zupę zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kuskus gotować w osolonej wodzie przez 10-15 min. Odcedzić i dodać do gotowej zupy.

Na talerzu zupę posypać utartym serem grana padano i posypac posiekaną natką pietruszki.