Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chrupiąca tarta z cukinią, porem i fetą

przepis:

100 g maki pszennej
20 g siemienia lnianego
20 g płatków owsianych
20 g otrębów owsianych
1 jajko
50 g zimnego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli

1 młoda cukinia (260 g)
biała część pora (80 g)
100 g fety lub sera typu bałkańskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka przyprawy gruzińskiej chmeli suneli
1 łyżka utartego sera grana padano
sól, pieprz
posiekany szczypiorek

Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone masło.
Przesiekać nożem, a później rozetrzeć palcami tak aby powstała sypka kruszonka.
Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki .

Cukinię zetrzeć w całości na tarce o grubych oczkach.
Por pokroić w krążki.
Na petelni rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać cukinię, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i chmeli suneli. Smażyć aż cukinia zmięknie.
Warzywa odstawić do ostygnięcia, a potem dodać do nich pokruszoną fetę.

Piekarnik rozgrzać do temp 200º C.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 23 cm).
Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia.
Tartę wstawić do piekarnika i piec 10 min.
Tartę wyjąć, a w piekarniku zmniejszyć temperaturę do 180° C.
Na podpieczone i przestudzone ciasto wyłożyć farsz z cukinii i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.
Pod koniec pieczenia tartę posypać utartym serem grana padano.
Po wyjęciu z piekarnika gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem.