Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Soljanka vel Solanka

przepis:

10-15 dag wieprzowiny (schab karkowy)

10-15 dag wołowiny (rozbeft)

5 dag wędliny (pikantna kiełbasa)

1 duża cebula

2 kiszone ogórki

1 ogórek konserwowy

10 dag koncentratu pomidorowego

5-6 ząbków czosnku

50 ml wytrawnego białego wina

1 cytryna

1/2 kostki masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

20 zielonych oliwek

1 łyżka kaparów

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

750 ml wody

Cebulę pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w cienkie paseczki., a następnie podsmazyć na oleju  razem z cebulą.
Na oddzielnej patelni przesmażyć kiełbasę.
Mięso i wędlinę przełozyć   do garnka i zalać zimną wodą. Gotować  pół godziny.
Potem dodać  podsmażony na maśle przecier pomidorowy oraz czosnek (wyciśnięty przez praskę), wino, sól i pieprz.
Gotować  jeszcze  20 min.
W tym czasie ogórki pokroić w paseczki (można zetrzeć na grubej tarce).
Ogórki przesmażyć  na maśle, podlać  wodą i dusić do miękkości. 
Ogórki dodać  do zupy i gotować jeszcze 5 min.
Do gotowej zupy, na talerzu dodać śmietanę, pokrojone oliwki, kapary i plastry cytryny.