Soljanka vel Solanka
przepis:
10-15 dag wieprzowiny (schab karkowy)
10-15 dag wołowiny (rozbeft)
5 dag wędliny (pikantna kiełbasa)
1 duża cebula
2 kiszone ogórki
1 ogórek konserwowy
10 dag koncentratu pomidorowego
5-6 ząbków czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
1 cytryna
1/2 kostki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
20 zielonych oliwek
1 łyżka kaparów
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
750 ml wody
Cebulę pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w cienkie paseczki., a następnie podsmazyć na oleju razem z cebulą.
Na oddzielnej patelni przesmażyć kiełbasę.
Mięso i wędlinę przełozyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować pół godziny.
Potem dodać podsmażony na maśle przecier pomidorowy oraz czosnek (wyciśnięty przez praskę), wino, sól i pieprz.
Gotować jeszcze 20 min.
W tym czasie ogórki pokroić w paseczki (można zetrzeć na grubej tarce).
Ogórki przesmażyć na maśle, podlać wodą i dusić do miękkości.
Ogórki dodać do zupy i gotować jeszcze 5 min.
Do gotowej zupy, na talerzu dodać śmietanę, pokrojone oliwki, kapary i plastry cytryny.