Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem ze szparagów

przepis:

Humcia, przecież wiesz dobrze, że ja gotuję "na oko"... przepis bedzie więc też  "na oko"  :P

Musisz mieć: pęczek białych szparagów (0,5 kg), wodę, sól albo jakaś przyprawę typu Vegeta, odrobinę cukru,  łyżkę mąki pszennej, , śmietanę (najlepiej 30%) i oczywiście najważniejszą rzecz - garnek.

Wodę wlewasz do garnka, gotujesz, dodajesz do niej sól albo przyprawę, cukier i pokrojone w kawałki szparagi. Wcześniej je obierasz i płuczesz.  Jak będą miekkie to wykładasz je na sitko i przecierasz ręcznie - to jest wersja tradycyjna, albo miksujesz na krem - wersja nowocześniejsza :) Przetarte szparagi wrzucasz do wywaru.

Zupę zaciągasz mąką rozrobioną z wodą, potem dodajesz śmietankę.   Jak ktoś  bardzo się upiera  może zaciągnąc żółtkiem i dodać trochę masła . Ja nie lubię....

W niektórych przepisach podają, że zupę szparagową robi się na wywarze z mięsa....  Stanowcze NIE takiej opcji!!! To ma być zupa szparagowa, a nie szparagowy rosół ;)