Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

przepis:

250 g filetu z łososia

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

kilka małych pomidorków

olej

sól, pieprz

sok z cytryny

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka pasty z papryki

1 łyżka przyprawy marokańskiej (do tagin)

Z ryby zdjąć skórę.

Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Paprykę opłukać, usunąć z niej nasiona i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek posiekać.

Pomidorki sparzyć,  zdjąć z nich skórkę i pokroić na połówki..

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę. Chwilę razem smażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić.

Kiedy papryka zmięknie dodać do niej przecier pomidorowy, pastę z papryki oraz przyprawę marokańską.

Do sosu włożyć kawałki ryby i pomidorki. Rybę przykryć i na małym ogniu gotować 10-15 min.