Zupa jarzynowa ze szpinakiem
przepis:
kilka różyczek kalafiora
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 marchewka
biała cześć pora
garść szpinaku baby
1 szalotka
0,5 l wody
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
100 ml śmietanki 30 % lub kokosowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Warzywa obrać, umyć.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.
Por pokroić w krążki.
Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.
Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie , liść laurowy i gotować aż będą miękkie.
Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.
Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.
Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.
Gotową zupę zabielić śmietanką.