Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa jarzynowa ze szpinakiem

przepis:

kilka różyczek kalafiora

2 ziemniaki

1 pietruszka

1 marchewka

biała cześć pora

garść szpinaku baby

1 szalotka

0,5 l wody

sól, pieprz

ziele angielskie, liść laurowy

100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

Warzywa obrać, umyć.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

Por pokroić w krążki.

Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie , liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

Gotową zupę zabielić śmietanką.