Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szarlotka z brzoskwiniami i bezą migdałową

przepis:

Zarobić kruche ciasto. Odłożyć je do lodówki. 4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i udusić w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę. Masę z jabłek wymieszać  z brzoskwiniami, posłodzić wg uznania. Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim tortownicę. Na cieście rozłożyć masę owocową. Ciasto piec w piekarniku 180 C 45 min.  . Z 3 białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać  10 dag cukru pudru, łyżkę budyniu waniliowego i zapach waniliowy. Pianę wymieszać z 10 dag płatków migdałowych, rozsmarować na podpieczonym cieście. Piec jeszcze 15 min, aż piana się zezłoci.  .