Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki a la Gundel

przepis:

150ml rumu 40g rodzynek 20g kandyzowanych skórek pomarańczowych 120g orzechów włoskich 100 ml śmietany 120g cukru pudru cynamon mielony naleśniki

sos czekoladowy.

Rodzynki i pokrojone drobno skórki pomarańczowe moczymy w rumie.

Orzechy włoskie mielimy, podgrzewamy śmietanę i dodajemy je do niej, podobnie jak skórkę pomarańczową, cukier, rodzynki i szczyptę cynamonu.

Gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęstą masę.

Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej połowę rumu i mieszamy.

Naleśniki smarujemy masą, zwijamy lub składamy i podajemy polane sosem czekoladowym.