Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z ciasta francuskiego z kalafiorem, szpinakiem i fetą

przepis:

kilka różyczek kalafiora

200 g szpinaku baby

2 ząbki czosnku

100 g fety

2 łyżki utartego grana padano

sól, pieprz

2 łyżki klarowanego masła

1 arkusz ciasta francuskiego

 

Liście szpinaku opłukać, wrzucić na rozgrzane masło, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i udusić.

Kalafior obgotować krótko w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Różyczki kalafiora pociąć na mniejsze kawałki i obsmażyć na klarowanym maśle.

Fetę pociąć na kawałki.

Na cieście francuskim ułożyć liście szpinaku, kalafior i  fetę. Posypać utartym serem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220º C i piec przez 15 min.