Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Fafiki czyli brzoskwinie pod serową pianką

przepis:

Przepis znalazłam w starym zeszycie. Pamiętam, że to ciasto robiłam tylko raz.  Miało przedziwną nazwę "Fafiki"......

Teraz zmieniłam to i owo ....

Tak powinno być:

Kruchy spód:

15 dag zmielonych orzechów włoskich

30 dag mąki

20 dag masła lub margaryny

10 dag cukru pudru

Puszka brzoskwiń

1 dag żelatyny

25 dag sera (może być homogenizowany waniliowy)

2-3 białka

5 dag cukru pudru.

Z orzechów, mąki , cukru i masła wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min.

Ciasto rozwałkować na blasze i upiec w średnio gorącym piekarniku.

Na wystudzonym cieście rozłożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie.

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić, połączyć z syropem z brzoskwiń.

Ser zmiksować z żelatyną, dodać pianę z białek (ubite z cukrem pudrem).

Masę wyłożyć na brzoskwinie, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia.

A tak zrobiłam:

Wykorzystałam resztki kruchego ciasta, które zapodziało się w zamrażalniku.

Wdusiłam w nie pokruszone orzechy.

W związku z tym, ze ciasta było akurat na mala okrągłą formę, wzięłam szklankę syropu, 3 łyżeczki żelatyny, a zamiast białek ubiłam śmietanę kremową i dałam 2 serki waniliowe homogenizowane