Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Babeczki śmietankowe z malinami

przepis:

Ciasto

30 dag mąki

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

3 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 .

Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do babeczek lub tarteletki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Krem

0,5 l śmietanki

1 jajko, 2 żółtka

ok 15 dag cukru

2 dag mąki ziemniaczanej

zapach waniliowy

 .

Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Śmietankę zagotować, wlać ją powoli do utartych jajek. Zagęścić podgrzewając na małym ogniu. Po ostudzeniu masą wyłożyć foremki. Na niej ułożyć maliny. Owoce "polakierować" tężejącą galaretką