Babeczki śmietankowe z malinami
przepis:
Ciasto
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
.
Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.
Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do babeczek lub tarteletki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Krem
0,5 l śmietanki
1 jajko, 2 żółtka
ok 15 dag cukru
2 dag mąki ziemniaczanej
zapach waniliowy
.
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Śmietankę zagotować, wlać ją powoli do utartych jajek. Zagęścić podgrzewając na małym ogniu. Po ostudzeniu masą wyłożyć foremki. Na niej ułożyć maliny. Owoce "polakierować" tężejącą galaretką