Leningradzka zupa ogórkowa
przepis:
Przeglądając książkę "365 zup" autorstwa Biruty Markuza-Bienieckiej trafiłam na leningradzką zupę ogórkową.
Ciekawe czy gdyby dzisiaj wydano tę książkę to jej nazwa zmieniłaby się na sanktpetersburską ?
2 marchewki
pietruszka
cebula
por
15-20 dag ogórków kiszonych
5 dag tłuszczu
pół szklanki śmietany
50 dag ziemniaków
5 dag ryżu
liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz
ok 2 l wywaru z kości lub mięsa
Marchew, pietruszkę i por umyć, obrać i pokroić w makaronik. Ja starłam po prostu na grubej tarce.
Obraną cebulę posiekać, dodać do warzyw i udusić na tłuszczu. Zalać wywarem, wsypać opłukany ryż i gotować.
Obrane i pokrojone w słupki ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gdy zmiękną włożyć listek laurowy, i pokrajane w cienkie plasterki ogórki. Ugotowaną zupę przyprawić śmietaną, solą i pieprzem, posypać zieloną pietruszką.