Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Leningradzka zupa ogórkowa

przepis:

Przeglądając książkę "365 zup" autorstwa Biruty Markuza-Bienieckiej trafiłam na leningradzką zupę ogórkową.

Ciekawe czy gdyby dzisiaj wydano tę książkę to jej nazwa zmieniłaby się na sanktpetersburską ?

2 marchewki

pietruszka

cebula

por

15-20 dag ogórków kiszonych

5 dag tłuszczu

pół szklanki śmietany

50 dag ziemniaków

5 dag ryżu

liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz

ok 2 l wywaru z kości lub mięsa

Marchew, pietruszkę i por umyć, obrać i pokroić w makaronik. Ja starłam po prostu na grubej tarce.

Obraną cebulę posiekać, dodać do warzyw i udusić na tłuszczu. Zalać wywarem, wsypać opłukany ryż i gotować.

Obrane i pokrojone w słupki ziemniaki dodać do gotującej się zupy.  Gdy zmiękną włożyć listek laurowy, i pokrajane w cienkie plasterki ogórki. Ugotowaną zupę przyprawić śmietaną, solą i pieprzem, posypać zieloną pietruszką.