Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Papryka faszerowana

przepis:

Do faszerowania najlepiej nadaje się podłużna, żółta papryka.

Myjemy ją, nie przekrawając usuwamy gniazda nasienne.

Ryż gotujemy , cebulkę pokrojoną w kostkę przesmażamy  na oleju.  Czerstwą bułkę pszenną moczymy  w wodzie i odciskamy. Wszytko to dodajemy do mielonego mięsa wieprzowego, solimy je, dodajemy pieprz i słodką paprykę i bardzo dobrze wyrabiamy. Farszem wypełniamy wydrążoną paprykę.

Do płaskiego garnka nalewamy  trochę wody, 2 łyżki oleju , solimy  i zagotowujemy. W garnku układamy paprykę i obgotowujemy ją  ze wszystkich stron. Po chwili  dodajemy  przecier pomidorowy i dusimy jeszcze trochę pod przykryciem. Nie za długo, papryka gotuje się szybko. Sos zaciągamy mąką, aby był gęściejszy. Podajemy  z ziemniakami, albo  bez  :))