Papryka faszerowana
przepis:
Do faszerowania najlepiej nadaje się podłużna, żółta papryka.
Myjemy ją, nie przekrawając usuwamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy , cebulkę pokrojoną w kostkę przesmażamy na oleju. Czerstwą bułkę pszenną moczymy w wodzie i odciskamy. Wszytko to dodajemy do mielonego mięsa wieprzowego, solimy je, dodajemy pieprz i słodką paprykę i bardzo dobrze wyrabiamy. Farszem wypełniamy wydrążoną paprykę.
Do płaskiego garnka nalewamy trochę wody, 2 łyżki oleju , solimy i zagotowujemy. W garnku układamy paprykę i obgotowujemy ją ze wszystkich stron. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze trochę pod przykryciem. Nie za długo, papryka gotuje się szybko. Sos zaciągamy mąką, aby był gęściejszy. Podajemy z ziemniakami, albo bez :))