Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Oliwkowe ślimaczki

przepis:

 .

25 dag mąki

2 dag  świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2  łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 oliwy

3 łyżki płatków suszonej papryki

słoiczek  oliwek nadziewanych papryką

1-2 ząbki czosnku

Z drożdży, cukru, 1 łyżeczki mąki i wody zrobić zaczyn  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto, dodać oliwę i płatki papryki.

Oliwki drobno posiekać, dodać do nich zmiażdżony czosnek.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim   posiekane oliwki. Ciasto zrolować w roladę, pociąć na 2 cm kawałki. Odstawić do wyrośnięcia.

Piec ok 20  min. w temp. 180 C.