Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto serowo-jabłkowe z konfiturą z derenia

przepis:

Ciasto drożdżowe:

25 dag mąki 3 dag drożdży ok 1/8 l mleka 5 dag cukru 3 dag tłuszczu 1 jajko 1 żółtko zapach waniliowy szczypta soli Ciasto wyrobić jak zwykle :)

Masa serowa:

50 dag sera białego

10 dag cukru

1 łyżka soku cytrynowego i skórka starta z cytryny

2 jajka

2 torebki budyniu waniliowego

Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać po trochę ser , a na koniec budyń

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka nasienne i pokroić w plastry grubości 5 mm.

Ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce do pieczenia. Kiedy wyrośnie rozłożyć na nim masę serową, a na niej położyć krążki jabłek, tak aby lekko zachodziły na siebie. W dziurki jabłek nałożyć konfiturę wiśniową. Ja zamiast konfitury wiśniowej nałożyłam konfiturę z derenia. Odkryłam ten smakołyk podczas  wycieczki na Krym. Dereń występuje  tam pod tajemniczą nazwą KIZYŁ :)

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C około 35 min.