Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe racuszki z owocami

przepis:

250 g mąki pszennej

30 g drożdży

250 ml mleka

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki cukru

olej lub masło klarowane  do smażenia

150 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka cukru

cukier puder

truskawki, borówki

 

Jogurt wymieszać z 1 łyżką cukru i wiórkami kokosowymi. Odstawić.

Mąkę przesiać do miski.

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i  100 ml mleka. Wlać do miski z mąką, dodać utarte z łyżką cukru i resztą mleka jajko.

Ciasto dobrze wybić łyżką, aż ukażą się  pęcherzyki powietrza.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Gotowe, ciepłe  racuszki posypać cukrem pudrem, polać jogurtem i posypać owocami.