przepis:
schab bez kości
pieczarki
kapusta kiszona
cebula, pieprz, sól
bułka tarta, jajko, olej
.
Schab umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kotlety.
Kotlety rozbić bardzo cienko. Posolić, popieprzyć.
Pieczarki umyć, pokroić na drobną kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę.
Na oleju przesmażamy najpierw cebulkę, do niej dodajemy pieczarki i też je smażymy.
Kapustę kiszoną kroimy na krótsze kawałki , tak aby nie ciągnęła się. Dusimy ją oddzielnie. Kapusta nie ma być bardzo miękka.
Pieczarki i kapustę mieszamy (proporcje 1:2), dodajemy trochę bułki tartej. Farsz jest wtedy spoisty i nie rozsypuje się.
Farsz kładziemy na ubite kotlety, zawijamy w rolady, spinamy szpilkami.
Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.