przepis:
4 strąki zielonej papryki
2 czerwone cebule
1 por (biała część)
natka pietruszki
pieprz, sól
Sos:
2 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
1 łyżka delikatnej musztardy
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Por umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, pokroić na na pół krążki.
Przygotować sos.
Ocet zmieszać z 3 łyżkami wody, miodem, sosem sojowym. Dodać musztardę i dobrze wymieszać.
Małymi porcjami dodawać olej, stale mieszając.
Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do sosu, ponownie wymieszać.
Jarzyny przyprawić solą i pieprzem, polać sosem i posypać natką pietruszki.