Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sałatka po tajsku

przepis:

4 strąki  zielonej papryki 2 czerwone cebule 1 por (biała część) natka pietruszki pieprz, sól Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka delikatnej musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowego Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Por umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, pokroić na na pół krążki. Przygotować sos. Ocet zmieszać z 3 łyżkami wody, miodem, sosem sojowym. Dodać musztardę i dobrze wymieszać. Małymi porcjami dodawać olej, stale mieszając. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do sosu, ponownie wymieszać. Jarzyny przyprawić solą i pieprzem, polać sosem i posypać natką pietruszki.