Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z mango

przepis:

Spód: 10 dag masła 10 dag pokruszonych  herbatników 4 łyżki zmielonych migdałów Masa sernikowa: 40 dag serka twarogowego 5-10 dag cukru 1 owoc mango 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody Mango umyć, obrać, pokroić w kostkę i zmiksować. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem. Masę  herbatnikową  przełożyć do   tortownicy,  równomiernie ją  rozprowadzić i lekko ubić. Wstawić do lodówki, aby masa się utwardziła. Serek ubić mikserem  z twarogiem, a następnie dodać zmiksowane mango. Żelatynę rozpuścić w wodzie,  przestudzić i  wlać do mieszanki sera i mango. Dobrze wszystko wymieszać, przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki aby się ścięło. Gotowy sernik udekorować kostkami mango. Do wersji bardziej kalorycznej sernika można użyć szklanki ubitej śmietany, którą dodajemy na końcu do masy serowej.