przepis:
Spód:
10 dag masła
10 dag pokruszonych herbatników
4 łyżki zmielonych migdałów
Masa sernikowa:
40 dag serka twarogowego
5-10 dag cukru
1 owoc mango
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Mango umyć, obrać, pokroić w kostkę i zmiksować.
Zmielone herbatniki i migdały wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę wyłożyć papierem.
Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy, równomiernie ją rozprowadzić i lekko ubić. Wstawić do lodówki, aby masa się utwardziła.
Serek ubić mikserem z twarogiem, a następnie dodać zmiksowane mango. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i wlać do mieszanki sera i mango. Dobrze wszystko wymieszać, przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki aby się ścięło.
Gotowy sernik udekorować kostkami mango.
Do wersji bardziej kalorycznej sernika można użyć szklanki ubitej śmietany, którą dodajemy na końcu do masy serowej.