Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z fasolą i kurkami

przepis:

100 g kurek

1 szalotka

1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś

sól, pieprz

tymianek

masło klarowane

 

Kurki opłukać.

Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle.

Dodać kurki i dusić je ok. 10 min.

Pod  koniec dodać sól, pieprz i listki tymianku.

Kurki pokroić dość drobno.

Fasolę rozdrobnić blenderem na gładką masę.

Do masy z fasoli dodać  pokrojone kurki.

Masę doprawić do smaku solą i  pieprzem.

 

Z mąki pszennej, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi. Odstawić je aby odpoczęło.

Ciasto wałkować partiami, wykrawać z niego krążki, nadziewać je masą  i dokładnie zalepiać.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Gotowe, na talerzu polać masłem klarowanym przesmażonym z listkami tymianku.