Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami
przepis:
2 jajka1 łyżka mąki
szczypta soli
1 łyżka masła klarowane
cukier puder
4 małe morele
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
Z moreli usunąć pestki.
Morele pokroić.
W garnuszku rozgrzać masło i miód, dodać kawałki moreli i chwilę razem przesmażać tak aby morele przestały być surowe.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Następnie do białek domieszać delikatnie żółtka i dosypać mąkę.
Na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto, zarumienić, przełożyć na drugą stronę.
Kiedy omlet przysmaży się z obu stron, podzielić go szpatułką na kawałki, posypać cukrem pudrem.
Przemieszać tak aby kawałki równo się przypiekły, a cukier skarmelizował.
Przed podaniem omlet wymieszać z morelami i posypać cukrem pudrem.