Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami

przepis:

2 jajka
1 łyżka mąki
szczypta soli
1 łyżka masła klarowane
cukier puder

4 małe morele
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu

Z moreli usunąć pestki.
Morele pokroić.
W garnuszku rozgrzać masło i miód, dodać kawałki moreli i chwilę razem przesmażać tak aby morele przestały być surowe.


Białka oddzielić od żółtek.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Następnie do białek domieszać delikatnie żółtka i dosypać mąkę.

Na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto, zarumienić, przełożyć na drugą stronę.

Kiedy omlet przysmaży się z obu stron, podzielić go szpatułką na kawałki, posypać cukrem pudrem.

Przemieszać tak aby kawałki równo się przypiekły, a cukier skarmelizował.

Przed podaniem omlet wymieszać z morelami i posypać cukrem pudrem.