Bezowe ciasto serowe z mandarynkami
przepis:
2 puszki mandarynek
Ciasto:
100 dag margaryny
50 g cukru pudru
1 jajko
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
Z podanych składników ucieramy na puszystą masę ciasto.
Mandarynki osączamy na sitku.
Ciasto wykładamy do formy , rozprowadzając je równomiernie, na wierzchu układamy cząstki mandarynek.
Masa serowa:
4 jajka
375 g sera
cukier waniliowy
100 g cukru pudru
skórka z jednej cytryny
80 g cukru
Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.
Ser ucieramy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i 4 żółtkami. Kiedy będzie puszysty dodajemy ubitą pianę z 2 białek i skórkę otartą z cytryny.
Masę serową wykładamy na ciasto z mandarynkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C. Pieczemy 40-50 min.
2 białka ubijamy na pianę , pod koniec ubijania dodajemy 80 g cukru pudru.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie ubitą pianę i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 min. Beza ma się lekko zezłocić.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wkładamy do lodówki.