Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bezowe ciasto serowe z mandarynkami

przepis:

2 puszki mandarynek

Ciasto:

100 dag margaryny

50 g cukru pudru

1 jajko

100 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

Z podanych składników ucieramy na puszystą masę ciasto.

Mandarynki osączamy na sitku.

Ciasto wykładamy do formy , rozprowadzając je równomiernie, na wierzchu układamy cząstki  mandarynek.

Masa serowa:

4 jajka

375 g sera

cukier waniliowy

100 g cukru pudru

skórka z jednej cytryny

80 g cukru

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.

Ser ucieramy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i 4 żółtkami. Kiedy będzie puszysty dodajemy ubitą pianę z 2 białek i skórkę otartą z cytryny.

Masę serową wykładamy na ciasto z mandarynkami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C. Pieczemy 40-50 min.

2 białka ubijamy na pianę , pod koniec ubijania dodajemy 80 g cukru pudru.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie ubitą pianę i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 min. Beza ma się lekko zezłocić.

Po upieczeniu ciasto studzimy i wkładamy do lodówki.