Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ziemniaczano-migdałowe kuleczki

przepis:

40 dag ziemniaków

1/8 l mleka

1 dag masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 żółtko

15 dag mąki

1 jajko

8 dag płatów migdałowych

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

Odcedzić i jeszcze gorące przepuścić przez praskę, albo podusić.

Dodać gorące mleko i masło. Wszystko dobrze rozetrzeć, dodać żółtko, sól, pieprz i gałkę.

Do masy ziemniaczanej dodać tyle mąki, aby dała się formować w kulki. Gotowe kulki moczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w płatkach migdałowych.

Smażyć we fryturze na złoto-brązowy kolor.