Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Makaron z sosem ziołowym

przepis:

30 dag pieczarek 1 mała cebula 5 dag chudego boczku olej pieprz sól 1 łyżeczka mąki pszennej 15dag mrożonego groszku 20 dag śmietany kremówki 1/8 rosołu warzywnego pęczek bazylii 5 dag parmezanu Makaron ugotować  i   odcedzić. Ja dodałam do wody kurkumy stąd ten  żółty kolor makaronu. Pieczarki oczyścić, obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę  i boczek posiekać  w  kostkę. Na patelni przesmażyć pieczarki, kiedy odparują dodać cebulę i boczek. Smażyć razem na chrupko, następnie oprószyć mąką i  krótko jeszcze smażyć. Dodać nierozmrożony groszek. Całość podlać rosołem i śmietaną, gotować 2-3 minuty. Bazylię opłukać, listki oderwać od gałązek, pokroić w paseczki. 3/4 bazylii wrzucić do  sosu. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać wiórkami parmezanu. Po parmezan  będę musiała chyba pofatygować się w końcu do Poznania...... echhh ta prowincja. W zastępstwie był Lazur ... a co tam!