przepis:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
5 dag chudego boczku
olej
pieprz
sól
1 łyżeczka mąki pszennej
15dag mrożonego groszku
20 dag śmietany kremówki
1/8 rosołu warzywnego
pęczek bazylii
5 dag parmezanu
Makaron ugotować i odcedzić.
Ja dodałam do wody kurkumy stąd ten żółty kolor makaronu.
Pieczarki oczyścić, obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Cebulę i boczek posiekać w kostkę.
Na patelni przesmażyć pieczarki, kiedy odparują dodać cebulę i boczek.
Smażyć razem na chrupko, następnie oprószyć mąką i krótko jeszcze smażyć. Dodać nierozmrożony groszek.
Całość podlać rosołem i śmietaną, gotować 2-3 minuty.
Bazylię opłukać, listki oderwać od gałązek, pokroić w paseczki.
3/4 bazylii wrzucić do sosu.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Gotowy sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać wiórkami parmezanu.
Po parmezan będę musiała chyba pofatygować się w końcu do Poznania...... echhh ta prowincja.
W zastępstwie był Lazur ... a co tam!